poniedziałek, 20 stycznia 2014

Marzankowy sernik

Gapa ze mnie straszna. Na spotkanie Marzanka przyniosła wspaniały sernik, przesłała mi przepis i zgodę na publikację, a jak czegoś się nie zrobi natychmiast, to potem tak się właśnie dzieje, że się zapomina. Przypomniałam sobie dzisiaj po przebudzeniu.

Sernik – krople rosy z Poradnika domowego styczeń /2009 
(z modyfikacjami)
Przepis na blachę o rozmiarach ok.25 x 28 cm
Przygotować :
Do kruchego spodu :
  • 100 g miękkiej margaryny lub masła
  • 3 jaja
  • 1 szkl. mąki (pszennej)
  • 1 łyżeczka z opakowania „Duecika” Delecty (proszek do pieczenia i cukier wanilinowy w jednym) – ja nie znalazłam w sklepach zamiast tego daję 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ¼ szklanka cukru
Do masy serowej :
  • 6 jaj
  • 2 szklanki cukru (ja wolę trochę mniej)
  • 1 kostka masła
  • 1,5 kg sera chudego (ja używam „mój ulubiony” z Wielunia )
  • aromat migdałowy do ciast 10 ml
  • budyń o smaku śmietankowym 65 g (bez cukru)
  • 2 łyżeczki opakowania „duecika” delecty lub po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cukru wanilinowego
Przygotowanie masy serowej:
  1. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć do białości z 1 szklanką cukru (ja daję trochę mniej niż szklankę) . Dodać wystudzone masło , zmiksować.
  2. Ser utrzeć z pozostałą ilością cukru. Dodać żółtka, budyń, aromat do ciast oraz 2 łyżeczki duecika (lub po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cukru wanilinowego). Całość zmiksować. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową – delikatnie wymieszać.
Przygotowanie kruchego spodu:
  1. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać pozostałe składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Wszystko razem połączyć do gładkiej masy.
  2. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania ½ szklanki cukru
  3. Ciastem wyłożyć blachę o wymiarach 25 x 28 cm. Sugeruję użyć dużego papieru do pieczenia , aby brzegi papieru wystawały dookoła, będzie łatwiej wyjąć ciasto z blachy (najlepiej w dwie osoby, żeby się nie przełamało)
  4. Na ciasto wylać masę serową, piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę (ja ustawiam na ok. 160 – 170 stopni , bo nie wiem co to znaczy lekko nagrzany piekarnik)
  5. Po 30 minutach na wierzch masy wyłożyć przygotowaną pianę z białek – piec dalej. Po upływie czasu pieczenia ciasto pozostawić jeszcze w piekarniku na ok. 10 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  6. Wystudzony sernik ozdobić cienkimi paseczkami lub dowolnymi esami – floresami z polewy twardej czekolady mlecznej lub innej wg uznania. Posypać płatkami migdałowymi uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
Smacznego!

Sernik najlepiej smakuje w towarzystwie dziewiarek

8 komentarzy:

  1. Wczoraj popołudniu w czasie w naszym domu uznanym za "kawowy" popijając usłyszałam nagle - a może by tak serniczek zrobić? Spadłaś mi jak z nieba tym dzisiejszym przepisem :) Jest prawie identyczny z tym, którego się nauczyłam od Teściowej - jedyna różnica - kokos wiórkowany, mój ulubiony, którego "na oko" wsypuję do masy serowej pod koniec mieszania... spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tego sernika powyżej przedstawionego jeszcze nie robiłam, ale jadłam i był przepyszny, więc z czystym sumieniem polecam :)

      Usuń
  2. Witaj,
    Dziękuję za odwiedziny i za słowa otuchy. Bardzo pomagają, naprawdę :-) Jakoś się trzymam.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    ps/ serniki uwielbiam, więc przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, że sernik w wykonaniu Marzanki przepyszny :) też go kiedyś muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę , że smakował :) , na następne spotkanie przewidziałam szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się na serniczek nie załapałam, ale Marzanka obiecała szarlotkę :) to pisałam ja Mariolcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Zapraszam do powstającego spisu blogów. spisiocenablogow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń