poniedziałek, 20 stycznia 2014

Marzankowy sernik

Gapa ze mnie straszna. Na spotkanie Marzanka przyniosła wspaniały sernik, przesłała mi przepis i zgodę na publikację, a jak czegoś się nie zrobi natychmiast, to potem tak się właśnie dzieje, że się zapomina. Przypomniałam sobie dzisiaj po przebudzeniu.

Sernik – krople rosy z Poradnika domowego styczeń /2009 
(z modyfikacjami)
Przepis na blachę o rozmiarach ok.25 x 28 cm
Przygotować :
Do kruchego spodu :
  • 100 g miękkiej margaryny lub masła
  • 3 jaja
  • 1 szkl. mąki (pszennej)
  • 1 łyżeczka z opakowania „Duecika” Delecty (proszek do pieczenia i cukier wanilinowy w jednym) – ja nie znalazłam w sklepach zamiast tego daję 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ¼ szklanka cukru
Do masy serowej :
  • 6 jaj
  • 2 szklanki cukru (ja wolę trochę mniej)
  • 1 kostka masła
  • 1,5 kg sera chudego (ja używam „mój ulubiony” z Wielunia )
  • aromat migdałowy do ciast 10 ml
  • budyń o smaku śmietankowym 65 g (bez cukru)
  • 2 łyżeczki opakowania „duecika” delecty lub po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cukru wanilinowego
Przygotowanie masy serowej:
  1. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć do białości z 1 szklanką cukru (ja daję trochę mniej niż szklankę) . Dodać wystudzone masło , zmiksować.
  2. Ser utrzeć z pozostałą ilością cukru. Dodać żółtka, budyń, aromat do ciast oraz 2 łyżeczki duecika (lub po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cukru wanilinowego). Całość zmiksować. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową – delikatnie wymieszać.
Przygotowanie kruchego spodu:
  1. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać pozostałe składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Wszystko razem połączyć do gładkiej masy.
  2. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania ½ szklanki cukru
  3. Ciastem wyłożyć blachę o wymiarach 25 x 28 cm. Sugeruję użyć dużego papieru do pieczenia , aby brzegi papieru wystawały dookoła, będzie łatwiej wyjąć ciasto z blachy (najlepiej w dwie osoby, żeby się nie przełamało)
  4. Na ciasto wylać masę serową, piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę (ja ustawiam na ok. 160 – 170 stopni , bo nie wiem co to znaczy lekko nagrzany piekarnik)
  5. Po 30 minutach na wierzch masy wyłożyć przygotowaną pianę z białek – piec dalej. Po upływie czasu pieczenia ciasto pozostawić jeszcze w piekarniku na ok. 10 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  6. Wystudzony sernik ozdobić cienkimi paseczkami lub dowolnymi esami – floresami z polewy twardej czekolady mlecznej lub innej wg uznania. Posypać płatkami migdałowymi uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
Smacznego!

Sernik najlepiej smakuje w towarzystwie dziewiarek

9 komentarzy :

  1. Wczoraj popołudniu w czasie w naszym domu uznanym za "kawowy" popijając usłyszałam nagle - a może by tak serniczek zrobić? Spadłaś mi jak z nieba tym dzisiejszym przepisem :) Jest prawie identyczny z tym, którego się nauczyłam od Teściowej - jedyna różnica - kokos wiórkowany, mój ulubiony, którego "na oko" wsypuję do masy serowej pod koniec mieszania... spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tego sernika powyżej przedstawionego jeszcze nie robiłam, ale jadłam i był przepyszny, więc z czystym sumieniem polecam :)

      Usuń
  2. Witaj,
    Dziękuję za odwiedziny i za słowa otuchy. Bardzo pomagają, naprawdę :-) Jakoś się trzymam.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    ps/ serniki uwielbiam, więc przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, że sernik w wykonaniu Marzanki przepyszny :) też go kiedyś muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę , że smakował :) , na następne spotkanie przewidziałam szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się na serniczek nie załapałam, ale Marzanka obiecała szarlotkę :) to pisałam ja Mariolcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Zapraszam do powstającego spisu blogów. spisiocenablogow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Etykiety

alize flower alpaca alpaka Alta moda Alpaca Lana Grossa komin otulacz audiobook Ayatori bamboo fine bambus Batik bawełna bawełna anilux bawełna turkusowy beret Boo Knits Bransoletka Caprice bransoletki z koralików bransoletki z koralików Toho cascade yarns champagne chiagoo Chorwacja chusta na drutach chusta na szydełku Cleopatra Wrap color affection czapka czapka na drutach Czesław Miłosz delicious delight dodatki na drutach dodatki na szydełku donegal Dream team dreiklang drops druty e-dziewiarka Ella entrelac extra klasse fair island Feng Shui filigran Zitron Filisilk frędzle ginkgo granny square greina Hania Maciejewska himalaya kasmir islandzkie swetry lopi jedwab bourette jedwab traumseide jedwabny sweter Karkonosze kaszmir kelebek bawełna motylek Kid Silk kiddy's mohair ISPE kitchener Knit Pro kocyk dla dziecka kolczyki kolczyki rivoli Swarovski kolory Koniec świata kot książki lace Lace Lux Lana Grossa Lanesplitter skirt Lang Yarns len letni sweter na drutach loden Malabrigo Manos merino Merino 400 Lace Color merino sweter szary męski sweter mille colori baby mille colori big missoni mohair mural Muzyka narzęzia nauka Normandia Noro organico Out of Darkness Pan tu nie stał panda Pat Metheny patina Pięćdziesiąt twarzy Greya Piosenka o końcu świata podróże powidła Praga próbka przelicznik jednostek przepisy przędzenie rękawy Riva rivoli rzędy skrócone seidenstrasse shadow wraps skarpetki na drutach soft bamboo Solare Mondial spotkania dziewiarek spódnica na drutach storczyki street chic surf Swarovski sweet dreams sweter na drutach sweter na drutach z mohairu Szal Citron szal estoński szal na drutach Szklarska Poręba Szklarska Poręba Karkonosze sznurek bawełniany sznury szydełkowo-koralikowe szydełko szydełko tunezyjskie Światowy Dzień Dziergania w Miejscach Publicznych techniki Toho triologie tutorial Twins Campolmi wakacje wełna Wenecja włóczka na szal wnętrza Wrocław wykończenia zagroda zamówienie zitron